Licznik odwiedzin: 3585
17 października 2017

Naukowy blog żywieniowy SGGW

10 października 2017

Jak w gąszczu sprzecznych informacji o żywności odróżnić prawdę od marketingu?

Żywność i żywienie to tematy bardzo często poruszane w sieci. Swoje blogi, strony i fanpejdże mają producenci żywności, sklepy, dietetycy, kucharze i tak zwani influencerzy.

W internecie można znaleźć rekomendacje różnych kompletnych diet i poszczególnych super produktów – wszystkie z obietnicą, że dzięki nim będziemy żyli długo i szczęśliwie. Jak w tym gąszczu często sprzecznych informacji odróżnić prawdę od marketingu? Czy reklama tylko kłamie a dietetycy i lekarze zawsze mają rację?

Wszystkich, którzy zadają sobie takie pytania, zapraszamy do odwiedzania Akademii Dobrego Smaku Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, oficjalnego bloga uczelni pisanego we współpracy z naukowcami. Jego redaktorką jest Alicja Ponder, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

Jest to blog inny niż wszystkie. Zamieszczane informacje są wynikiem badań przeprowadzanych bezpośrednio przez naukowców z SGGW lub pochodzą z innych wiarygodnych, naukowych źródeł. Nie znaczy to jednak, że znajdą się tu jednoznaczne wskazówki, czy jeść mięso, jakie jajka kupować i który olej jest najzdrowszy. W nauce nie wszystko jest proste i jednoznaczne.

Na blogu będą poruszać kontrowersyjne tematy z różnych, ale zawsze wiarygodnych punktów widzenia. Nie zabraknie także sprawdzonych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy.

W Akademii Dobrego Smaku SGGW nie będzie żadnych reklam – ani jawnych, ani ukrytych.

Polecamy blog: www.akademiadobregosmaku.sggw.pl