Otworzenie własnej lodziarni krok po kroku
Lodziarnie to obiekty gastronomiczne, które w ostatnich latach znacząco zyskały na popularności – i to nie tylko latem! Przychody ze sprzedaży lodów w ostatnim roku się podwoiły. Polacy zjadają około 4 litrów lodów w ciągu roku. Nie jesteśmy jeszcze w czołówce państw, ale warto zauważyć, że 64% Polaków sięga po zakup tego towaru również zimą. Otworzenie własnej lodziarni jest więc świetnym pomysłem na biznes. Jak otworzyć własną lodziarnię ?
Niezbędne kroki podczas otwierania własnej lodziarni
Otwierając własną lodziarnię, warto pamiętać o trzech najważniejszych czynnikach – atrakcyjnej lokalizacji, odpowiedniemu wyposażeniu oraz dobrej pogodzie. Na ostatni podpunkt nie mamy żadnego wpływu, natomiast w dwóch pierwszych wszystko zależny od nas. Prowadzenie lodziarni różni się w zależności od tego, czy będziemy sprzedawać lody w turystycznej miejscowości, centrum handlowym, czy też innym ruchliwym punkcie. Lokalizacja wpływa także bezpośrednio na to, czy sprzedaż lodów będzie odbywać się jedynie sezonowo, czy przez cały rok.
Trzeba także zastanowić się, czy zależy nam na otwarciu lokalu gastronomicznego, budki z lodami, a może food trucka? Kolejnym punktem do przemyślenia jest rodzaj konsumpcji lodów – na miejscu, czy na wynos? Trzeba zastanowić się również nad asortymentem, rodzajem oferowanych lodów oraz sposobem produkcji lodów.
Lody są produktem spożywczym, dlatego otwierając własną lodziarnię, należy pamiętać, że musi spełniać odpowiednie wymogi sanepidu oraz HACCP. Podłogi oraz ściany koniecznie muszą posiadać powierzchnię łatwą do czyszczenia. Miejsce mycia rąk musi być oddzielone od zlewu przeznaczonego na mycie sprzętu kuchennego. Należy również zaopatrzyć lokal w odpowiednie urządzenia – zamrażarki, maszyny do lodów, witryny, a także wydzielić miejsce do przechowywania wafelków. Lokal musi posiadać toaletę, a wentylacja musi być sprawna we wszystkich pomieszczeniach. Aby prowadzić swoją lodziarnię, należy również założyć własną działalność gospodarczą.
Dlaczego warto zdecydować się na otworzenie własnej lodziarni?
Lodziarnia to doskonały pomysł na prowadzenie interesu zarówno latem, jak i zimą. Lody stanowią obecnie jeden z najpopularniejszych deserów, po jaki sięgają Polacy. Jednocześnie jednak prowadzenie własnej lodziarni, tak jak każdego biznesu, wymaga włożenia w niego dużo pracy. Należy szybko reagować na zmiany pojawiające się na rynku oraz nowe przepisy.
Poza kwestiami formalnymi oraz logistycznymi, należy zapewnić lokalowi również odpowiednie wyposażenie. W lodziarni musi znaleźć się takie wyposażenie jak automat do lodów, frezer do schładzania płynnej mieszanki oraz do jej ubijania, mikser oraz blender do rozdrabniania owoców, pasteryzator do lodów, zamrażarki do przechowywania lodów, dojrzewalnik do dojrzewania lodów z pasteryzatora, szkowniki do lodów.
Jak mówi pracownik firmy MK KOMI oferującej sprzedaż maszyn do wyposażenia lodziarni: „Własna lodziarnia to coraz bardziej popularny rodzaj prowadzonych działalności gospodarczych. Biznes ten wymaga znajomości przepisów prawnych oraz sanepidu. Nie należy jednak zapominać o jednym z najważniejszych elementów podczas otwierania własnego punktu z lodami – odpowiednim wyposażeniu lokalu. Jedynie profesjonalne maszyny zapewnią przygotowanie pysznego deseru lodowego”.
Decydując się na zakup maszyn do produkcji oraz przechowywania lodów, warto skorzystać z oferty firm posiadających w swoim asortymencie najlepsze przedmioty. Jedynie sprawne, trwałe oraz dobrze wykonane maszyny zapewnią powodzenie w sukcesie.