Fit desery w pucharkach pełne antyoksydantów – wykorzystaj sezon na owoce jagodowe!
Lato to pora roku, podczas której w pełni możemy korzystać z obfitości otaczających nas owoców. Warto wykorzystać je w okresie największych upałów, przygotowując niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo zdrowe desery w pucharkach. Oprócz ochłody zapewnią one dużą ilość antyoksydantów.
Co to są antyoksydanty i dlaczego są potrzebne?
O zasadności reguły „co za dużo, to niezdrowo” możemy się przekonać w różnych sytuacjach. W ludzkim organizmie znajdzie ona zastosowanie w przypadku tzw. wolnych rodników. Są to niestabilne formy tlenu, szybko wchodzące w reakcję z innymi składnikami. Biorą udział w wielu procesach fizjologicznych, jednak w nadmiarze mogą wywołać stres oksydacyjny, na skutek którego uszkodzone zostają struktury komórkowe, m.in. białka i kwasy nukleinowe. To natomiast podwyższa ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. choroby Alzheimera, Parkinsona, miażdżycy, nowotworów czy cukrzycy.
Na szczęście, nadmiar wolnych rodników może zostać usunięty z organizmu. Odpowiedzialne są za to antyoksydanty. Chronią komórki i neutralizują zbytek wolnych rodników, a także mogą przyczynić się do regeneracji powstałych uszkodzeń. Najbardziej dostępnym i sprawdzonym źródłem antyoksydantów (m.in. witamin A, C, E, karetonoidów czy flawonoidów) są warzywa i owoce.
W okresie letnim możemy zapewnić swojemu organizmowi ochronę, zjadając jagody, borówki, porzeczki, jeżyny i poziomki – są one szczególnie bogate w te związki. Znajdziemy je także w truskawkach, malinach, aronii oraz żurawinie. Duże ilości tych owoców łatwo będzie wkomponować w dietę, wykorzystując pucharki deserowe. Orzeźwiające, zimne deserki pełne owoców pomogą zachować zdrowie, a przy okazji będą stanowić wyśmienitą przekąskę na upalne dni.
Kremowe desery, które zachwycą Twoje podniebienie
Krem owocowy z prażonymi płatkami owsianymi
Do przygotowania deseru będzie potrzebne:
- 50 g płatków owsianych,
- 1 banan,
- 50 g truskawek,
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego.
Płatki owsiane należy umieścić na rozgrzanej patelni i podsmażać na małym ogniu przez około 5 minut. Powinny być chrupkie, ale nie przypalone. Następnie powinny zostać odłożone na talerz do ostygnięcia. W międzyczasie zmiksować banana razem z jogurtem. Truskawki umyć i obrać z szypułek, a następnie pociąć w plastry. Gdy płatki owsiane ostygną, zmiksować je na proszek. Układać składniki w pucharkach warstwami: najpierw 2 łyżki kremu bananowego, następnie 2 łyżki płatków, a na nich umieścić kilka truskawek. Proces powtarzać aż do wypełnienia naczynia. Zamiast pucharków mogą zostać wykorzystane także słoiki na desery.
Deser kokosowo-malinowy
Do przygotowania deseru (porcja na 2 pucharki) będą potrzebne:
- 4 herbatniki kakaowe,
- 1 łyżeczka miodu lub 2 łyżeczki ksylitolu,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 6 łyżek twarogu naturalnego,
- 4 garści malin.
Maliny dokładnie umyć. Rozkruszyć po jednym herbatniku i wyłożyć nimi dno pucharków. Łyżkę wiórków kokosowych zmieszać z twarogiem naturalnym i słodzikiem lub miodem. Pół powstałej masy serowej wyłożyć łyżką do połowy pucharka. Następnie rozkruszyć pozostałe herbatniki i ułożyć je na masie. Dodać część malin, a następnie wyłożyć pozostałą część masy. Ozdobić wierzch deseru pozostałymi owocami oraz wiórkami kokosowymi.
Lekki i niskokaloryczny deser, któremu się nie oprzesz
Pianka à la ptasie mleczko
Do przygotowania deseru będzie potrzebna:
- galaretka o smaku cytrynowym,
- galaretka o smaku jagodowym,
- jagody lub borówki.
Rozrobić obie galaretki w osobnych naczyniach. Do każdej należy dodać 250 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Chłodną, płynną galaretkę cytrynową ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 12 minut, dopóki galaretka nie będzie miała konsystencji przypominającej stabilną pianę. Galaretkę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do pucharków tak, aby zajmowała około połowy naczynia. Następnie umieścić pucharki w lodówce do schłodzenia. W międzyczasie należy ubić galaretkę jagodową w analogiczny sposób, co pierwszą. Wycisnąć drugą galaretkę do pucharków i zostawić do schłodzenia. Po około 30 minutach wyłożyć jagody lub borówki na czubek deseru.
Jeśli poszukujesz zdrowych zamienników cukru w deserach, sprawdź artykuł: „Zdrowsza wersja słodkości – czym zastąpić cukier w deserach?”