Co powinien zawierać serwis obiadowy?

Zastawa stołowa to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni w wielu współczesnych domach. To za pomocą odpowiednio dobranych naczyń można serwować dania gorące oraz zimne podczas rodzinnych uroczystości okolicznościowych, a także niedzielnego obiadu. W wielu domach niektóre elementy zastawy stosuje się również w trakcie codziennych posiłków. Elegancka estetyka serwisu pozwala poczuć się luksusowo i wytwornie nawet podczas spożywania najprostszych dań.

Wybierając zastawę stołową oprócz eleganckiej stylistyki, należy zwrócić szczególną uwagę na materiał, z jakiego zostały wykonane poszczególne elementy. Najlepszym tworzywem, z którego produkuje się naczynia wchodzące w skład serwisu obiadowego, okazuje się porcelana. Spójność stylistyczna zastawy, w której podany zostaje obiad, sprawia, że goście czują się wytwornie i elegancko, a dania smakują wyjątkowo.

Serwis do podawania obiadów w zależności od potrzeb użytkowych może składać się z rozmaitych elementów. W jego skład powinny wchodzić między innymi: naczynia do spożywania zup, dań mięsnych, deserów, a także serwowania potraw, między innymi: wazy, półmiski, miski lub salaterki.

Z jakich elementów składa się serwis obiadowy?

Zastawa obiadowa zwykle jest przeznaczona dla 6 lub 12 osób, jednak zdarzają się również zestawy dla 18, a także dla 24 osób. Składają się one z różnej wielkości talerzy. Duże talerze płaskie, tzw. obiadowe służą do spożywania dania głównego, natomiast talerzyki deserowe mające znacznie mniejsze rozmiary od modeli obiadowych przeznaczone są do zakąsek, owoców, a także do deserów. W zastawie stołowej znajdują się także talerze głębokie, w których goście zjadają dania płynne, np. zupy. Na niektórych uroczystościach rosół, bulion, flaczki lub barszcz podaje się w głębokich talerzach, zastępując w ten sposób bulionówki.

Serwis obiadowy zawiera również wazy na zupę, którą goście mogą samodzielnie nalać sobie do talerzy, sosjerki do nalewania sosów, półmiski lub miski do podawania ziemniaków, sałatek i surówek, a także naczynia do serwowania dań mięsnych. W zależności od rodzaju zastawy można w niej znaleźć również miseczki na musztardę, solniczki, pieprzniczki, rawierki, salaterki w rozmaitych rozmiarach: większe i mniejsze przeznaczone do serwowania zakąsek, owoców lub innych dodatków. Tego typu zastawy oferuje między innymi nasz sklep internetowy radochygospochy.pl

Czy warto wybrać serwis obiadowo-kawowy?

Niektóre gospodynie preferują zastawy obiadowo-kawowe, które oprócz wyżej wymienionych elementów zawierają również dzbanki do kawy i do herbaty, cukierniczki, dzbanuszki do śmietany, filiżanki oraz spodki. Zaletą wyboru serwisu obiadowo-kawowego jest spójna stylistyka podczas podawania dań zarówno w trakcie obiadu, jak i podwieczorka.

Niektóre gospodynie preferują różnorodność podczas organizacji uroczystości i wolą obiad oraz podwieczorek serwować w dwóch różnych zastawach. Reasumując, serwis obiadowy powinien zawierać komplet naczyń pozwalających podawać dania zarówno gorące, jak i zimne, zapewniając jednocześnie wygodne nakładanie posiłków oraz ich spożywanie.