Cukierki
Miłość do cukierków zaczyna się już we wczesnych chwilach życia. Nie ma chyba dziecka na świecie, które nie uwielbiałoby słodkości. Także wśród dorosłych uwielbienie do słodyczy potrafi być nieograniczone i nie jest to zbyt prosta sprawa, odmówić ich skosztowania.
Rodzaje cukierków
Na świecie jest tak dużo rodzajów cukierków, że nie sposób wszystkie wypróbować. Ale każdy z nas ma swoje ulubione słodycze, którymi zajada się regularnie.
Jednym z takich produktów są karmelki. Możemy wyróżnić trzy typy takich smakołyków: kruche, twarde oraz ciągnące. Najpopularniejsze karmelki to krówki.
Za to cukierków czekoladowych jest niezliczona ilość. Prym wiodą michałki, ale te z galaretką również mają swoich wyznawców.
Kolejnym pysznym produktem są żelki. Pomysłów na ich kształt jest bez liku. Niektóre z nich są wypełnione syropem w środku, a inne zaś posypane cukrem.
Popularne w latach 90-tych landrynki, gościły w kieszeniach większości dzieci podczas pobytu na placu zabaw lub boisku. Często przyklejały się do kieszeni, ale wyjście z domu bez ich zapasu było niemożliwe.
Lukrecja za to jest półmiękkim cukierkiem, którego niektórzy uwielbiają, a inni zaś nienawidzą za jego smak.
Cukierki – charakterystyka
Cukierki to uwielbiany przez ludzi wyrób cukierniczy o różnych smakach, kolorach oraz kształtach. Powstają na bazie stężonego roztworu cukru w wodzie z dodatkiem barwników, aromatów oraz konserwantów. Rozróżniamy takie smaki cukierków jak:
- słodki
- kwaśny
- owocowy
- kawowy
- miętowy.
Wszystkie 5 wyżej wymienionych rodzajów cukierów znajdziesz w jednym miejscu na Kuri.com.pl
Na przestrzeni dekad swoją popularność osiągały rożnego rodzaju cukierki. Był taki okres, w którym słynne “beczki”, czyli cukierki w kształcie beczki wina, z wódką umieszczoną w środku, cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Swoje chwile chwały miały też słodycze o smaku marcepanu. Ciekawą opcją stały się landrynki z syropem w środku z dodatkiem witamin. Czasami był to jedyny sposób, aby przekonać dzieci do ich spożywania. Bardzo popularne jednak w ostatnim czasie stały się cukierki z posypką kokosową.