Dla kogo pieczywo bezglutenowe?

Produkty niezawierające glutenu, w tym pieczywo bezglutenowe stały się ostatnio bardzo popularne i są polecane przez dietetyków. Dietetycy podkreślają szereg zalet stosowania tych produktów. Dieta bezglutenowa korzystnie wpływa na zgubienie zbędnych kilogramów. Produkty bez glutenu (makarony, czy pieczywo bez glutenu) są również świetną alternatywą dla osób uczulonych na gluten.

Czym jest gluten?

Gluten znajduje się w wielu różnych rodzajach zbóż, takich jak pszenica, orkisz, żyto i jęczmień i działa jako białko rezerwowe dla roślin. Dzięki temu ciasto staje się gąbczaste (rośnie) i zapobiega rozpadaniu się chleba, zagęszcza je i poprawia jego smak. Zwykle dodaje się go do innych produktów spożywczych, takich jak płatki zbożowe, makarony i wypieki, aby poprawić ich teksturę.

Sam gluten ma niską wartość odżywczą, ale jest dobrym emulgatorem, nośnikiem aromatów oraz dostarcza wodę, przyciąga ją i stabilizuje. Z tego powodu gluten jest używany do przygotowywania gotowych potraw i sosów.

Uczulenie na gluten

Niektóre osoby są uczulone na gluten. Choroba ta zwana jest celiakią. U osób z tą chorobą gluten wywołuje zapalenie, które powoduje uszkodzenie jelita. Nawet śladowe ilości glutenu są dla tych ludzi toksyczne.

Uczulenie na gluten objawia się poprzez:

  • ból brzucha;
  • wymioty i biegunka;
  • wzdęcia;
  • ból głowy;
  • zmęczenie.

W niektórych cięższych przypadkach mogą pojawić się nawet kłopoty z koncentracją, a także depresja.

Najlepszym sposobem na leczenie, jest zamiana glutenowych produktów, a na  produkty bezglutenowe. Na rynku pojawia się coraz więcej takich produktów. Są to np. pieczywo bezglutenu, makarony bez glutenowe, ciastka bez glutenu, mąka bezglutenowa.

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest szczególnie przydatna dla osób z nietolerancją glutenu . Inni, którzy chcą ograniczyć spożycie glutenu lub spróbować czegoś nowego, na przykład zastąpić zwykłą mąkę pszenną mąką bezglutenową. Różne mąki bezglutenowe mają wiele zalet:

  • są zwykle mniej przetworzone niż mąki ekstrakcyjne;
  • dostarczają więcej  błonnika  i białka;
  • zapewniają różnorodne smaki;
  • często nadają się do  diet o niskiej zawartości węglowodanów.

Rodzaje pieczywa bezglutenowego

Obecnie w sklepach możemy kupić różne rodzaje pieczywa bezglutenu. Jest to zarówno pieczywo zrobione z ziaren bezglutenowych, np. kukurydzy czy z pomocą mąki bezglutenowej, np. mąka migdałowa. W większości dużych sklepów dostaniemy już produkty gluten free. Wśród pieczywa bezglutenowego znajdziemy m.in.:

  • chleb gryczany;
  • chleb niepieczony bezglutenowy (krakersy);
  • pieczywo tostowe bezglutenowe;
  • chleb wieloziarnisty gluten free;
  • pieczywo chrupkie bezglutenowe.