Pancakes mocno czekoladowe

Czekoladowe pancakes to pyszne placuszki, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i obiad. To słodkie danie jest puszyste, sycące i mięciutkie. Możesz spożywać je z dowolnie wybranymi dodatkami. Oferują ogromne możliwości. Przedstawiamy przepis na mocno czekoladowe pancakes!

Pancakes — popularne naleśniki amerykańskie

Pancakes znane są chyba każdemu z nas. Cieszą się szczególną popularnością w Ameryce — spożywane są często na śniadanie z syropem klonowym, masłem oraz bekonem. Możliwości jest jednak znacznie więcej — możesz dodać do nich również owoce, konfitury, cukier puder, czy właśnie masło. Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Nasz przepis jest prosty i niewymagający, nie będziesz potrzebować wielu składników!

Czekoladowe pancakes — przepis

Składniki na pancakes:

  • 120 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 10 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki oleju + olej do smażenia

Przepis:

Umieść w misce wszystkie suche produkty — mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sól. Całość dokładnie wymieszaj. W rondelku lub garnku rozpuść 10 g wybranej czekolady. Nie jest to jednak obowiązkowy składnik — samo kakao także pozwoli uzyskać czekoladowy smak. Zalecamy skorzystać z czekolady, aby uzyskać intensywniej czekoladowy smak.

Gdy uda ci się rozpuścić czekoladę, dodaj ją do suchych produktów. Następnie połącz z mlekiem, olejem i jajkami. Patelnię nagrzej i natłuść niewielką ilość tłuszczu. Nakładaj dowolną ilość ciasta do uzyskania pożądanej wielkości. Smaż naleśniki na jednej stronie aż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie obracaj je i smaż, aż się zarumienią. To wszystko! Pancakes czekoladowe możesz podawać w towarzystwie przeróżnych dodatków. Może to być cukier puder, syrop klonowy, twarożek czy jakieś owoce. Zachęcamy także, abyś sprawdził muffinki czekoladowe przepis!