Restauracja z burgerami?
Restauracja + burger… Zaraz, zaraz! Czy to się nie gryzie? Po lekturze poniższego tekstu przekonacie się, że wcale.
Myślimy: restauracja burger i mamy mały zgrzyt. Jedno kojarzy nam się z klimatem, dobrą atmosferą, a czasem nawet z elegancją i klasą. Drugie… no cóż. Dawniej pierwsze skojarzenie dotyczyło albo budki przy lokalnym dworcu PKP/PKS, albo któreś z restauracji szybkiej obsługi. ZZZ, czyli w tym wydaniu: Zakupić, Zjeść, Zapomnieć. Na szczęście te czasy mamy już za sobą.
A na randkę na burgera?
Przede wszystkim kilka/kilkanaście lat temu nastała moda na burgery, które zaczęły powstawać nietaśmowo. Powoli nastawienie społeczne się zmieniało, dzięki pracy restauratorów. Postawienie na jakość zaprocentowało – ludzie pokochali burgery, które są robione z pasją ze zdrowych warzyw, pieczywa oraz mięsa wysokiej jakości.
Fast food czy restauracja?
Po czym poznamy, że jesteśmy w prawdziwej restauracji z burgerami, a nie zwykłym fast foodzie?
- Wystrój – może zacznijmy od jego braku – czyli wspomnianych na początku budek. W restauracji mamy nie tylko zjeść, ale także dobrze się poczuć oraz miło spędzić czas. Na tyle intymnie i z klasą, że będziemy chcieli posiedzieć tu dłużej z przyjaciółmi, rodziną… a nawet wpaść na randkę z dziewczyną lub chłopakiem! Co ważniejsze: czuć się na tyle dobrze, aby wracać częściej, lub nawet stać się ulubioną restauracją.
- Jakość produktów – Smaczny posiłek, to dobra jakość produktu i odpowiednie przygotowanie ich przez doświadczonego kucharza. Zauważyliście, że w przypadku fast foodów rzadko mówi się np. o kuchni (jako pomieszczeniu), jej szefie i o kucharzach? Inaczej jest z restauracjami.
- Nastawienie na klienta – a nie na prędkość obsługi tłumów. Przygotowanie dobrego, zdrowego posiłku trwa nieco dłużej. Poza tym w restauracji takiej jak Zdrowa Krowa możesz liczyć na coś, o czym się często zapomina – miłą i uprzejmą obsługę, która ma dla Ciebie czas. Szczegół, ale jakże istotny!
- Cena – zdrowe produkty, wykorzystywanie ich na bieżąco, dbanie o atmosferę w lokalu, nastawienie na jakość – to musi nieco więcej kosztować. Różnice jednak nie są duże. Jeśli jeszcze na szali postawimy zdrowiutkiego burgera oraz „fabrycznego” fast fooda, to różnica kilku złotych nie powinna być problemem. Także smakowo zyskamy (jakoś u niektórych się utarło, że zdrowe nie może być smaczne…).
- Zgrany zespół – w dobrej restauracji znajdziemy znający się zespół, który po prostu się lubi. Wpływa to na atmosferę w lokalu i jakość obsługi, którą oferuje restauracja z burgerami.