Sushi – przewodnik dla początkujących
Sushi to niekwestionowany lider japońskich przysmaków. W ostatnich latach popularność tego dania wzrosła tak bardzo, że sushi staje się powoli jedną z najczęściej zamawianych potraw na całym świecie. Ten nieustannie rosnący popyt sprawił, że coraz większa liczba lokali decyduje się włączyć do swojej oferty smakowite rolki z ryżem, rybą i warzywami.
Nie bez znaczenia dla popularności sushi jest również fakt, że potrawa ta posiada tak wiele odmian, że każdy znajdzie tu coś, co będzie odpowiadać jego gustom i ulubionym smakom. W dzisiejszym tekście skupimy się jednak na najbardziej popularnych odmianach tej potrawy, by ułatwić wybór osobom dopiero rozpoczynającym przygodę z sushi.
Najistotniejsze fakty o sushi
Sushi jest najpopularniejszą japońską potrawą, a jej nazwę kojarzy niemal każdy. Ciekawe jest jednak to, że sushi nie powstało w wyniku poszukiwania nowych smaków, lecz… z potrzeby konserwowania żywności. Wiele wieków wcześniej ubodzy Japończycy próbowali przedłużyć świeżość ryb owijając je w specjalnie zakwaszany ryż. W ten sposób powstało sushi, którym obecnie zachwycają się miliony ludzi na całym świecie.
Ten japoński przysmak to prawdziwy hit, który sprawdzi się zarówno, jako kolacja dla jednej osoby, jak i catering na spotkanie towarzyskie lub biznesowe. Z tego powodu coraz więcej restauracji decyduje się rozpocząć specjalizację w sushi, proponując swoim klientom ciekawe odsłony tego dania.
Jednym z takich miejsc jest krakowski lokal Sushi Friends oferujący wyśmienite rolki w wyjątkowo niskich cenach. Co więcej, restauracja ta ma w swojej ofercie ciekawe propozycje zestawów sushi sprawdzające się idealnie dla większej liczby osób. Jednym z nich jest Zestaw Sushi 100 za 100, czyli połączenie korzystnej oferty cenowej z wysokiej jakości rolkami.
Najpopularniejsze rodzaje sushi
Przygoda z sushi powinna rozpocząć się od poznania najpopularniejszych rodzajów tej potrawy, które pozwolą wybrać rozwiązanie idealnie dopasowane do naszego gustu. Będzie to bez wątpienia rolka o nazwie nigiri, czyli najprostsza forma sushi. Charakteryzuje się ona kulistym kształtem oraz kawałkiem ryby ułożonym na porcji ryżu.
Innym z bardziej popularnych rodzajów sushi jest maki, czyli rolka zawinięta w ciemne glony nori. Dodatkowo ten rodzaj sushi zawiera w sobie zakwaszany ryż, ryby, owoce morza oraz warzywa, a do jego przygotowania niezbędna jest specjalna mata.
Osoby próbujące samodzielnie przygotować sushi często wymieniają również temaki, czyli najłatwiejszą do wykonania formę tej potrawy. Jest to swego rodzaju rożek wypełniony ryżem, ryba oraz warzywami. Na uwagę zasługują także uromaki o charakterystycznej obwódce.
Omawiając podstawy sushi nie należy zapominać również o produktach, które towarzyszą spożywaniu rolek i nadają im głębi smaku. Jeśli interesują Cię jak wyglądają dodatki do sushi odwiedź stronę wspomnianego lokalu z Krakowa, gdzie opisano najpopularniejsze rodzaje rolek i dodatków.