Co musisz wiedzieć o sushi, zanim chwycisz za pałeczki?
Azja to kontynent, który kryje w sobie wiele tajemnic i ciekawostek, w tym także kulinarnych. Niezwykłe połączenia smaków i wykorzystanie świeżych i zdrowych produktów kuszą na każdym kroku, zatem nic dziwnego, że kuchnia azjatycka na stałe zagościła w całej Europie. Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw tego regionu jest bez wątpienia sushi. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji spróbować tego wyjątkowego specjału prosto z Azji, przeczytaj nasz krótki poradnik na temat sushi i tego, jaki rodzaj wybrać na pierwszą degustację.
Na czym polega popularność kuchni azjatyckiej w Europie?
Główny powód tak ogromnej popularności sushi nie tylko w Polsce, ale i całej Europie jest fakt, że praktycznie nie jest ono w stanie się nam znudzić. Spora ilość rodzajów oraz zestawień smakowych sprawia, że potrawa za każdym razem może nas zaskakiwać na nowo. Co ciekawe, także inne dania kuchni azjatyckiej powoli zdobywają serca oraz podniebienia Europejczyków. Niebanalne zupy czy smażony makaron z ciekawymi dodatkami i niespotykanymi połączeniami przypraw stanowią niezwykła podróż kulinarna dla naszych kubków smakowych. Rozgrzewający imbir, aromatyczny sos sojowy oraz orientalne zioła to połączenia, w których nie sposób się zakochać.
Ogromna ilość rodzajów sushi przygotowana wyłącznie ze świeżych składników dostępna jest w krakowskim sushi barze Sushi Friends, który znajduje się pod adresem Sebastiana Klonowica 26, 30-654 Kraków (Tel. 736 244 188). Lokal posiada w swojej ofercie duże zestawy – 70, 100, 200, a nawet 300 rolek w niezwykle atrakcyjnych cenach.
Pierwszy raz z sushi – co wybrać?
Decydując się na pierwszą degustację sushi, warto postawić na maki. Jest to podstawowy rodzaj sushi, czyli plasterek surowej ryby i trochę ryżu zawinięte w algi morskie, czyli nori. W podstawowej wersji tej rolki plasterek ma około 3 cm grubości. We wnętrzu mogą znajdować się owoce morza i warzywa (np. awokado, ogórek, tykwa czy karczoch). Osoby, które nie są w stanie zjeść surowej ryby, mogą postawić na wariant grillowany.
Kolejnym rodzaj sushi warty spróbowania jest nigiri. Jest to niewielkich rozmiarów kulka, która może składać się z ryżu oraz ryby, owoców morza lub tamagoyaki, czyli japońskiego omleta. Opcjonalnie możemy dodać tutaj jeszcze krewetki, tuńczyka lub węgorza rzecznego, a nawet ika, czyli kałamarnicę, która nada potrawie kremowej konsystencji oraz nutkę słodyczy. Warto jednak dodać, że w przypadku nigiri możemy przygotować się również na sporą porcję bardzo ostrego chrzanu o nazwie wasabi.
Zgodnie ze stroną https://www.sushifriends.com.pl/menu, w menu wspomnianego lokalu z Krakowa, oprócz pysznych rolek sushi uramaki, futomaki czy nigiri, znajdziemy również inne potrawy kuchni azjatyckiej, takie jak zupy, bowle, przystawki oraz ciekawe propozycje zestawów lunchowych, które z pewnością ucieszą fanów orientalnych smaków. Odwiedź powyższą stronę i poznaj wszystkie pyszne opcje, które oferuje lokal.
Zasady poprawnego jedzenia sushi
Kuchnia azjatycka pełna jest rytuałów. Nie inaczej jest z sushi, które nierozerwalnie kojarzone jest ze słynnymi chińskimi pałeczkami. Co ciekawe etykieta jedzenia sushi nie wymaga od nas ich używania, a rolki z powodzeniem można jeść rękami. Osoby, które chcą się nauczyć tej nieco skomplikowanej sztuki jedzenia pałeczkami, mogą zawsze poprosić o zestaw dla początkujących ze specjalnymi gumkami ułatwiającymi chwytanie pałeczek. Aby ułatwić sobie jedzenie sushi w ten sposób, warto trzymać pałeczki mniej więcej w jednej trzeciej ich długości. W ten sposób nie wypadną nam one z rąk, a my będziemy się mogli delektować smakiem ulubionych rolek w spokoju.
Jedząc sushi, należy pamiętać, by nigdy nie mieszać sosu sojowego oraz wasabi. Mieszanka taka bez wątpienia nie będzie nadawała się do jedzenia. Należy także unikać nabijania sushi na pałeczkę, krojenia go czy powolnego odgryzania kawałków. Sztuka jedzenia sushi polega bowiem ja jedzeniu go w całości i popijaniu go wodą aloesową.
Kuchnia azjatycka – zdrowie i wyjątkowy smak
Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Nic w tym dziwnego, w końcu słynie ona ze świeżych i dobrych dla naszego organizmu składników, a także ograniczenia lub całkowitego usunięcia szkodliwych substancji, takich jak cholesterol lub nadmiar tłuszczu. Z tego powodu sushi to bardzo smaczny a przy tym zdrowy wybór, którym delektować się może praktycznie każdy. Jedynie kobiety będące w ciąży powinny unikać spożywania surowych ryb i owoców morza. W ich przypadku jednak można postawić na sushi wege lub rolki z rybą poddana obróbce termicznej.
Sushi na wynos
Sushi to potrawa, którą coraz częściej spotykamy na stołach w trakcie różnorodnych uroczystości czy imprez w gronie przyjaciół. Jest to również świetny sposób na umilenie sobie wieczoru we dwoje czy filmowego seansu w domowym zaciszu. Świetną opcją, która coraz częściej pojawia się w restauracjach japońskich, jest możliwość zamówienia sushi na wynos. Jest to usługa dostępna również we wspomnianym Sushi Friends w Krakowie. Odwiedź stronę https://www.sushifriends.com.pl/strefy-dostawy i sprawdź, czy twoje miejsce pobytu znajduje się w strefie dostawy lokalu. Dzięki szybkiej dostawie, będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych rolek bez konieczności wychodzenia z domu.