Funkcjonalne okapy gastronomiczne

Okapy gastronomiczne to niezbędne urządzenia w każdej restauracji i kawiarni, gdzie serwowane jest jedzenie. Profesjonalny sprzęt wpływa na sprawne wykonywanie pracy i zadbanie o doskonałą jakość przyrządzanych dań. Jaki okap gastronomiczny wybrać? O czym pamiętać podczas wyboru? Czym się kierować?

Okap nierdzewny

Nierdzewne okapy pozwalają z powodzeniem oczyszczać i usuwać  gorące powietrze, dym i zapachy, jakie są generowane w kuchni restauracji. Stanowią bardzo ważny element wyposażenia w gastronomii i muszą bazować na doskonałej jakości. Cechują się przydatnością i funkcjonalnością. Ich zadaniem jest pozbycie się problemów, jakimi są:

  • powstałe zanieczyszczenia po gotowaniu (tłuszcz),
  • nadmiar ciepła w różnych urządzeń,
  • nadmiar pary wodnej, dymu i zapachów.

Produkty tworzone ze stali nierdzewnej odznaczają się wysoką zawartością niklu, dzięki czemu na uznanie zasługuje długa trwałość i żywotność sprzętu. Ponadto, niektóre modele można wykorzystywać w tandemie, zgodnie z zaprojektowanym systemem wentylacji wymuszonej. Na uwagę zasługuje okap wentylacyjny wydechowy, który jest instalowany na urządzenia termiczne (patelnie, frytkownice, kuchnie) i w obszarach roboczych w lokalu gastronomicznym. Co ciekawe, dobrać można odpowiednie oświetlenie i wentylator. 

Jak wybrać okap przemysłowy?

Dobierając okap do gastronomii, niezbędne jest zachowanie kilku zasad. Przede wszystkim należy obliczyć wymiary urządzenia (długość i szerokość). To pozwoli na doskonałe dopasowanie i uniknięcie kłopotów. Maksymalną wysokością jest zazwyczaj 2100 mm nad podłogą. Kolejną kwestią jest dobranie modelu, który spełni nasz wymogi i będzie odznaczał się dobrą jakością. Okapy to sprzęty, jakie stosowane są do przemysłowego oczyszczania powietrza w miejscach, gdzie występuje tłuszcz, olej i para wodna. Oferta dostępna jest pod adresem https://orest.com.pl/neytralnoe-oborudovanie/zonty_vytyajnie/.

Urządzenie jest montowane na systemie wentylacji wymuszonej w lokalu gastronomicznym, czy też bezpośrednio na każdym urządzeniu grzewczym w profesjonalnej kuchni. Sporym zainteresowaniem cieszą się okapy wyspowe, które nie są wymagane do zamontowanie na ścianie, lecz są zawieszone nad kuchenką. 

Popularne rodzaje okapów gastronomicznych

Wśród najpopularniejszych rodzajów okapów dla gastronomii, wyróżnić można modele przyścienny (montowane na ścianie), wyspowe (montowane do sufitu z użyciem łańcuchów), czy okapy nierdzewne centralne. Zasada działania sprzętu jest bardzo łatwa. Ogrzane powietrze dostaje się do wyciągu i dzięki kanałowi wylotowemu wilgoć trafia do rury składowania. Znajduje się ona w dolnej części okapu. To pozwala pozbyć się różnorodnych zanieczyszczeń i zapachów, jakie powstają podczas gotowania. 

Artykuł został przygotowany we współpracy z Orest.com.pl – producentem okapów gastronomicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.